11 Eylül 2015 Cuma

Türkiye'de kadın

Yaşamanın gittikçe zorlaştığı güzel ülkemde kadın olarak yaşamak daha da zor hale geldi. Ekonomiyi, politikayı, teknolojiyi, dünya basınını yakından takip edip ileriye yönelmemiz gerekirken 21. yüzyılın en hareketli günlerinde duraklamaya hatta gerilemeye mahkum ediliyoruz.



Kadına şiddet durdurulamaz bir hal aldı acı olan ise yemek içmek kadar normal karşılanması. Kocasının şiddeti yüzünden ölen, ayrılmak istediği sevgilisi tarafından bıçaklanan, baba şiddeti gören, üvey ağabeyi geçtim öz ağabeyi tarafından tecavüze uğrayıp kimseye söyleyemeden canına kıyan Aysun Altay gibi yüzlerce, duymadığımız binlerce kadın var bu ülkede!
Neden mi?

Cinsel eğitimden korkan, cinsellik kelimesinden bile utanan babalar ama her gördüğü karşı cinse tacizde bulunmaktan çekinmeyen evlatlar yüzünden!

Kendine dindar diyen 3-5 sakallının televizyona çıkıp "kadınlar hamile sokağa çıkmasın cinsellik çağrıştırıyor", "ped reklamı yasaklansın", "kadınların çalışması caiz değil", "karma eğitim kaldırılsın" diyen yobazlar yüzünden!

Hatayı kendinde arayıp bir şeyleri düzeltmeye çalışmak yerine çareyi Beren Saat'in instagram sayfasına dünya kadar küfrü sıraladıktan sonra "Sen Aşk-ı Memnu'yu, Fatmagül'ün suçu ne'yi çektin tecavüzler arttı kafir" yazmakta bulan kafalar yüzünden!


Tecavüze uğramış, öldürülmüş bir kadının ardından "mini etekliymiş", "o saatte ne işi varmış"gibi türlü türlü bahaneyi sıralayıp tecavüzcüyü, katili haklı çıkaran at gözlüğüne esir olmuş el alem yüzünden!





"Tecavüzcü kürtaj yaptıran kadından daha masumdur" diyerek kadının bedenine, haklarına tecavüz etmekle kalmayıp tecavüzcüyü koruyup kollayan, onca olaya rağmen kadına şiddet için gerekli yasa tasarısını çıkarmayan, evinin önüne polis koyduğu halde koruyamayan, sahip çıkmayan devlet yüzünden!

 Ünlülerin ağzını gözünü mora boyamasını sosyal sorumluluktan sayan, büyük çaplı bir organizasyon yapamayan dernekler yüzünden.

Şimdi size söylüyorum!

Özgecan Aslan vahşice öldürüldüğünde "o saatte orada ne işi var bir genç kızın o da mini giyerek şoförü azdırmasaymış" gibi utanç verici cümleler söylediniz. Peki okuldan eve giderken takip edilen Fatmanur Çelik'in ne günahı vardı? Üstelik türbanlıydı da o ne yapmıştı, ona ne bahane buldunuz?
Münevver Karabulut, Hüsne Aslan sevgilileri tarafından öldürüldüğünde "aynı evde ne işleri varmış, hak etmiştir" dediniz. Peki onca evli kadının ne günahı vardı?
Mesele başı açık, türbanlı olmak değil. Zihniyet eğer havada karada bulunan bütün canlılara sarkmaya, zorla birlikte olmaya odaklanmışsa üstündeki kıyafetlerin, ilişkinin resmi veya gayri resmi olmasının hiçbir anlam ve önemi kalmıyor.

Kusura bakmayın ünlüler gözünü mora boyadı diye hiç kimse şiddetten vazgeçmez. Derneklerin, vakıfların ve sosyal dayanışma kuruluşlarının bir araya gelip kadına şiddete daha fazla dikkat çekmesi gerekli. Çünkü kadına şiddet abartılmıyor.


Eğer bir diziden etkilenip hayatını değiştirmeye karar veren birileri olsaydı ülkenin yarısından fazlası mafya olurdu önce bunda anlaşalım. Oyuncunun görevi yazılan senaryoyu oynamaktır. Yani Aşk-ı Memnu'da, Fatmagül'ün Suçu ne'de Beren Saat oynamasaydı başkası oynayacaktı. Bu sefer de ona ağız dolusu küfür edecektiniz. Dizileri tam anlamıyla izleseydiniz görürdünüz. Birinde yasak aşkın insanların hayatını ne denli mahvettiğini diğerinde de tecavüze uğrayan bir kadının haklı davası anlatılıyor. Ama konuya aldırmadan "o" sahnelere kilitlenen, bütün diziden anladığı "o" sahne olan bir ülkede ne sanat gelişir ne de sanatçı yetişir. Aksine okuduğunu, izlediğini, dinlediğini yorumlayamayan bir halk ortaya çıkar. Bu da bizim felaketimiz olur.


Kadınların kimseden korkusu olmasın. Biz kadınlar okuyacağız, çalışacağız ve en üst mertebeye yerleşip zamanı geldiğinde adımızı altın harflerle yazdıracağız. Aydınlık yarınlarımız olsun!

12 yorum:

  1. Yazın gerektiği kadar sert olmuş, ben çok beğendim yani. Ne yapmalıyız bu zihniyeti alabilmek için peki asıl buna yoğunlaşmalıyız diye düşünüyorum. Feminizmi nasıl bu insanlara aşılayabiliriz? Açıkçası ben umudumu kesmiş bulunmaktayım. Kadının gerçekten hakettiği değeri görebileceği yerlere kaçmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ederim, toplumumuz feminizmin düşüncesine bile hazır değil o yüzden ben sosyal kuruluşlar ve devletin el ele gerçekleştireceği bir projeden ve gerekli cezaları veren bir anayasa tasarısından yanayım. :)

      Sil
  2. Memleketimizde erkeklerin zorlaştırdığı hayatı, bazen kadınlarda birbirine zorlaştırabiliyor maalesef..Bu da ayrı bir konu galiba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız bazen kadının kadına yaptığı kötülük daha vahim durumlara yol açabiliyor fakat bir erkek taciziyle, şiddetiyle ve cinayetiyle ölçüşemez zannımca

      Sil
  3. Ben her zaman bu konuda en büyük rolün ailelere düştüğü görüşündeyim. Ne zaman ki aileler oğullarına tam manasıyla insan olmayı öğretir, ne zamanki o erkek zihmiyetinden vazgeçer ne zaman ki oğullarına gece gezmelerine izin verirken kızlarına kız dediğin bu saatte sokakta olmaz demekten vazgeçer de oğullarına kızlarında erkeklerden farklı olmadığını öğretirse her şey o zaman ancak düzelecek bunun içinde en büyük görev çocuk yetiştirecek olan biz kadınların

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinize kesinlikle katılıyorum fakat çocuk yetiştirmede en büyük rol ne kadar anne olsa da erkek çocukları babalarından gördüklerini uyguluyor bu yüzden babalara da büyük rol düşüyor bence

      Sil
  4. Kalemine saglik canim. Ben de babalarin rolünün çok büyük oldugunu düsünüyorum erkek cocuk yetisirken. Degismesi gerekenler erkekler.

    YanıtlaSil
  5. ÖNCELİKLE YÜREĞİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK...! KADINA ŞİDDET AHLAKİ BİR SORUN OLMASININ YANINDA MAALESEF ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL PROBLEMLERİNDEN BİRİ..?
    KÜÇÜK YAŞLARDA KIZ ERKEK AYRIMININ YAPILMASI,SOYUN DEVAMINA YÖNELİK ERKEK EVLADIN ÖNCELİKLİ TERCİH EDİLMESİ,ANNE VE BABA OLMANIN BELLİ KRITERLERE BAĞLANMAMASI,KANUNLARIMIZIN CAYDIRICILIKTAN UZAK KANUNLARIMIZ ,ÇAĞA AYAK UYDURAMAYAN GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZ VB...BİRÇOK SEBEP SİZİN DE YAZINIZDA ARZ ETTİĞİNİZ ÖRNEKLERİN YAŞANMASINA SEBEP OLMAKTADIR..!? KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİRMEK İÇİN MONTAİGNE'NİN DEDİĞİ GİBİ TOPLUMUN ANANELERİNDEN BAŞLAYACAKSINIZ...!?ANANELER(GELENEK VE GÖRENEKLER) KELİMESİNİ EDEBİ SANATLARDAN TEVRİYE SANATI İLE SÜSLERSENİZ(BİR KELİMENİN İKİ ANLAMDA KULLANILMASI) ANNENİZİN ANNESİNDEN BAŞLAMANIZ GEREKTİĞİNİ GÖRÜRSÜNÜZ..!? ÇOK GENİŞ BİR KONU VE ARALIKLARLA HASSASİYETİN DEĞİL DAİMİ HASSASİYETİN OLMASI GEREKEN BİR KONU...!? SÖZÜ UZATMAYIM TEK ÇÖZÜM TEMELDEN EĞİTİM VE KURTULMAK....!? SEVGİ İLE KALIN..!D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunuz için teşekkür ediyorum siz de bu konu hakkında bir yazı yazmalısınız bence :)

      Sil
  6. Bir kadın çıplak bile olsa ona tecavüz etmeye hakkı yok kimsenin. İnsanların kafaası değişmeli ama zor görünüyor. Gittikçede normalleşmeye başladı bu durum. Ülkemizde bir yaptırımı da olmayınca:(

    YanıtlaSil
  7. Haklısın canım iki ünlü gözünü mora boyadı diye şiddetten vazgeçmiyor kimse.

    YanıtlaSil

Ne düşünüyorsan..